Living Wall System Enhances Medical Center

The Vanderbilt University Medical Center has expanded to include a new hospital tower in Nashville. As part of the building design, the architectural team with Blair + Mui Dowd Architects wanted to incorporate a living wall into the structure.

The living wall system serves as a transition point between a plaza connecting two adjacent buildings on the university campus.
The living wall system serves as a transition point between a plaza connecting two adjacent buildings on the university campus.

Approximately 1,500 square feet of the Metalwërks Sculpted 3D Ribbon irrigated planter wall system was selected and specified to serve as a transition point between a plaza connecting two adjacent buildings on the university campus, while incorporating green elements to transition from a planted area above.

“In this case, the living assembly was mounted to a retaining wall which was a transition from a heavily landscaped plaza area between two campus buildings. The living wall product was used to provide dramatic accents to enhance the lower level entrance space from the plaza area above,” says Stephen Scharr, director of business development for Metalwërks.

Sculpted 3D Ribbon, with the incorporated greenery, enables a smooth transition from the planted space above, down the façade entrance, while visually-enhancing the retaining wall that flanks the area.

“The planted wall turns 90 degrees onto the building façade and terminates above the entry roof to create an attractive architectural feature over what would have been an otherwise plain area,” says Scharr.

Sculpted 3D Ribbon, with the incorporated greenery, enables a smooth transition from the planted space above, down the façade entrance, while visually-enhancing the retaining wall that flanks the area.
Sculpted 3D Ribbon, with the incorporated greenery, enables a smooth transition from the planted space above, down the façade entrance, while visually-enhancing the retaining wall that flanks the area.

Metalwërks’ Sculpted 3D dry-set rainscreen system features three complementary and interchangeable wall panel design schemes that produce the three-dimensional forms. The 100 percent solid metal system is engineered for integration with LED lighting and features opportunities to incorporate other ornamental design elements including integrated planters and irrigation for growing vegetation.

Sculpted 3D may be installed over continuous masonry, concrete, or as the outer cladding in a wall assembly that incorporates continuous insulation and a suitable air and water barrier. The living wall system is also ideal for interior applications such as lobbies and atriums or any special gathering area.

The Sculpted 3D components were shipped to the university in July 2018, and installation was completed in January of 2019 Blair + Mui Dowd Architects were responsible for architectural design services, and the general contractor was Robins and Morton.

Be the first to comment on "Living Wall System Enhances Medical Center"

Leave a Reply

%d bloggers like this: