Offices

506 Carnegie Center, Princeton, N.J.

RETROFIT TEAM


This sustainably designed renovation of an existing cafeteria amenity at a rental office property is part of a major repositioning effort aimed at attracting premium office tenants.

ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN: JZA+D, Princeton

GENERAL CONTRACTOR: Sweetwater Construction Corp., Cranbury, N.J.
FOODSERVICE DESIGN CONSULTANT: Jacobs Doland Beer, New York
MEP ENGINEER: Becht Engineering BT Inc., Basking Ridge, N.J.

STRUCTURAL ENGINEER: Harrison- Hamnett P.C. Consulting Structural Engineers, Pennington, N.J.

LIGHTING DESIGN: OneLux Studio, New York

LANDSCAPE ARCHITECTURE: Langan, Parsippany, N.J.

COST-ESTIMATING CONSULTANT: International Consultants Inc., Philadelphia

MATERIALS

The following materials were used in the project:
CONCRETE PLANT WALL: Opiary LLC
LOUNGE CHAIRS AND SOFAS: Lowenstein Cubic from OFS

OCCASIONAL TABLE: Carolina Basket from OFS
CHAIRS AND STOOL: Sandler Seating
DINING BOOTH: Malibu from ERG
TRISCAPE COFFEE TABLES: WilsonArt Colombian Walnut7943K-07 from HBF
CAFÉ TABLES: Falcon
LIVE-EDGE TABLES: Grove Table from DARRAN Furniture


Overhead, floating wood beams are exposed, echoing the overhead wood “canopy” of the seasonal bar outside.

SIDE TABLES: Cahoots from Keilhauer
PAINT: Benjamin Moore

WALLCOVERING: MDC
CARPET: Mannington and Atlas

CEILING: Woodworks Vector from Armstrong Ceiling & Wall Solutions

STONE COUNTERTOPS: Cambria

TILE: Daltile, Nasco Stone & Tile, and Concrete Collaborative

VCT FLOORING: Armstrong Flooring

PLASTIC LAMINATE: Formica

LIGHTING: Philips and Amerlux

SLIDING GLASS DOOR AND WALL ENCLOSURE SEPARATING SERVERY FROM CAFÉ: CRL-U.S. Aluminum

THE RETROFIT

This sustainably designed renovation of an existing cafeteria amenity at a rental office property is part of a major repositioning effort aimed at attracting premium office tenants. The goal was to redefine the dining space as a social center for the property and a venue for gatherings and events, indoors and outdoors.


The bar pavilion, topped with slate roof tiles and a bronze cap, echoes the covered walkways between buildings at this office park.

To open the space, the design replaced an opaque wall delineating the servery area with a length of storefront-style partitioning; the glass opening establishing visual connections between the seating and service areas. One section of the partition element offers a full-height plant wall installation; sculpted concrete panels evoke a freshly raked Zen meditation garden with flora bursting from several openings.

Overhead, floating wood beams are exposed, echoing the overhead wood “canopy” of the seasonal bar outside. A mix of lighting fixtures illuminate seating areas: Globe pendants highlight booths by the picture windows; domed fixtures create intimacy and warmth around the lounge seating; and focused LEDs nestled between beams throughout the space eliminate shadows and illuminate tables near the partitions and foot-traffic lanes.

Varied furnishings are arranged to provide options for occupants to enjoy the space as they prefer. The bar element is accented with Edison-style LED pendant lights and several large artwork panels featuring urban skyscrapers.

The cafeteria servery enjoys a chic, industrial vibe thanks to a steel-edge soffit ceiling and counter—with recessed linear and spotlight LEDs arranged overhead in complementary forms—and glossy blue tiles in stag- gered-brick patterns on the back wall. Wood flooring extends into the service lane, giving way to tiles by the counter. At each end, sliding glass partitions secure the servery after hours without sacrificing the feeling of openness.

A redesigned entrance vestibule utilizes aluminum and glass to heighten the transparency and reinforce the connection to the patio area. The barbecue kiosk sports a trellis-like wood canopy cover that references the floating beams inside the café. The bar pavilion, topped with slate roof tiles and a bronze cap, echoes the covered walkways between buildings at this office park.

PHOTOS: Michael Slack, courtesy JZA+D

Be the first to comment on "Offices"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: