Orthodontics Businesses Share a Warehouse Building Space

Brace Busters and Appel Orthodontics are separate children’s orthodontics practices servicing the Greater Philadelphia area — each with their own specialty and unique clientele. In 2014, both orthodontics businesses agreed to share a large warehouse building space at 211 Geiger Lane in northeast Philadelphia. Charles Matsinger Associates, a full-service architectural firm, was hired along with engineers at Wick Fisher White and construction managers Wolfe Scott Associates to handle the buildout and design of the 18,000-square-foot building.

Whaley develops a seascape color scheme for the interior finishes, and murals of sea life and beach themes created by local artists adorns the walls of each practice.
Whaley develops a seascape color scheme for the interior finishes, and murals of sea life and beach themes created by local artists adorns the walls of each practice.

The existing building featured high ceilings and large open spaces one would expect from a former warehouse. Stephen Whaley, shareholder and interior designer for Charles Matsinger Associates, said his firm was hired to create a joint, contiguous practice that stands out from ordinary orthodontics offices.

And because flooring is the foundation for any design project, Whaley said selecting the appropriate type of flooring product to use in the space was an important part of achieving the desired design aesthetic. Here’s how Parterre helped the design team complete the chosen look and feel within the healthcare space.

The Challenge

Designing a healthcare facility of any kind is challenging. Taking a former warehouse building and transforming it into two separate orthodontics practices — each with their own brand — is an entirely different kind of challenge altogether.

As the lead designer on the project, Whaley said the fact that both practices would be interconnected, but each with separate reception areas, within the large open space building added some complexity to the design process. The goal, according to Whaley, would be to design a space that melded both practices together, but also showcased unique design elements of each practice, such as the unique car collection that faces the entire length of Brace Busters’ treatment area.

Installers lay nearly 5,000 square feet of Oak luxury vinyl plank flooring throughout the old warehouse building space, including the open areas filled with dental chairs, in private exam rooms, shared office space, corridors, and common spaces for lab sterilization.
Installers lay nearly 5,000 square feet of Oak luxury vinyl plank flooring throughout the old warehouse building space, including the open areas filled with dental chairs, in private exam rooms, shared office space, corridors, and common spaces for lab sterilization.

To achieve this, with the client’s direction, Whaley developed a seascape color scheme for the interior finishes, and murals of sea life and beach themes created by local artists adorned the walls of each practice. Adding even more to the design, Whaley said the high ceilings of the warehouse were painted black, and circular white lighting pieces were hung to resemble clouds floating above.

And in an effort to further enhance the seascape theme, flooring that looked like water and weathered luxury vinyl planks were installed by flooring contractor Quality Flooring Work Room Inc. to resemble a boardwalk appearance. To achieve this weathered-looking hard surface, Whaley said he considered a variety of wood-look luxury vinyl flooring products, but one product stood out over and above the competition.

The Solution

Parterre’s luxury vinyl plank flooring proved to complement the seascape scheme. Having used Parterre’s product in similar projects before, Whaley said the plank flooring provided exactly what he was looking for in terms of color. Whaley said he was also impressed with the selection of plank flooring products found in one of Parterre’s architect folders for its Vertu Luxury Vinyl Plank collection.

“When you flipped it open, it had numerous products that fit this build,” says Whaley. “The featheredwood look fit exactly what we were trying to do.”

Using Feathered Oak luxury vinyl plank, part of Parterre’s Vertu collection, Whaley installed nearly 5,000 square feet of the plank flooring throughout the space, including the open areas filled with dental chairs, in private exam rooms, shared office space, corridors, and common spaces for lab sterilization.

“The flooring flows seamlessly through the space,” states Whaley.

Flooring that looked like water and weathered luxury vinyl planks are installed to resemble a boardwalk appearance.
Flooring that looked like water and weathered luxury vinyl planks are installed to resemble a boardwalk appearance.

Conclusion

The visit to the orthodontist can be intimidating for anyone, especially children. When designing the space, Whaley said he knew he needed to use design elements that were welcoming and comfortable — something Parterre’s wood-look flooring achieves — not to mention find
flooring that is maintainable throughout not one, but two orthodontics offices.

Parterre’s luxury vinyl plank proved itself worthy of the job.

“The two main areas where Parterre was used are very high-traffic areas, with dozens of kids going through there in the course of a day,” says Whaley. “The flooring we used had to be a product geared toward high-traffic commercial areas that we knew would hold up. I’ve used Parterre for years in other healthcare facilities. I know it holds up.”

Be the first to comment on "Orthodontics Businesses Share a Warehouse Building Space"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: