Outdated Spaces are Transformed Into Outpatient Suites

The integrated design and construction team at SLAM (The S/L/A/M Collaborative and S/L/A/M Construction Services) has completed several outpatient suites on the first floor of Hartford Healthcare’s The Hospital of Central Connecticut in New Britain, Conn. The team worked with facility managers to budget, design and build the transformative project, which included a complete interior demolition and renovation of outdated spaces, all done within an occupied floor.

SLAM renovates 3,600-square feet of former clinical space to create a maternal fetal medicine suite that provides a reception and waiting area, and consultation, ultra-sound, exam and administrative rooms.
SLAM renovates 3,600-square feet of former clinical space to create a maternal fetal medicine suite that provides a reception and waiting area, and consultation, ultra-sound, exam and administrative rooms.

Meeting new urgent care satellite standards for interiors, SLAM renovated 3,600-square feet of former clinical space to create a maternal fetal medicine suite that provides a reception and waiting area, and consultation, ultra-sound, exam and administrative rooms. A new 1,800-square foot spine center is connected to the fetal medicine suite and features a separate and transparent glazed vestibule entrance with reception and staffing stations, waiting, consultation, and exam rooms, nurse stations and administrative offices. The suite is designed with natural hues in wall and floor finishes, frosted glass panels, sliding barn-type doors, indirect cove lighting and accent furniture. The exam rooms feature soft light, minimal furniture and large wall monitors to view and share in patient-doctor interaction.

The cardiac rehabilitation suite offers prep areas, glazed work area, cardiac gym equipment room, work spaces, consultation room, storage and an existing data closet.
The cardiac rehabilitation suite offers prep areas, glazed work area, cardiac gym equipment room, work spaces, consultation room, storage and an existing data closet.

Adjacent to these two suites is a renovated 3,200-square foot cardiac rehabilitation gym that was formerly clinical offices. The patient-dedicated suite also offers prep areas, glazed work area, cardiac gym equipment room, work spaces, consultation room, storage and an existing data closet.

“Our integrated team of design and construction professionals were pleased to help transform existing space within the hospital, to new outpatient facilities that will enhance the community,” says Matt Ciaglo, AIA, project manager, S/L/A/M Construction Services.

Be the first to comment on "Outdated Spaces are Transformed Into Outpatient Suites"

Leave a Reply

%d bloggers like this: