Phipps Conservatory & Botanical Gardens Retrofits a Public Works Building into a Green Example

Phipps Conservatory & Botanical Gardens Metamorphosis Awards

With block wall masonry, a flat roof and no windows, the former public works building that was the site of this adaptive-reuse project in Pittsburgh is a typical industrial facility of the 1960s—not the kind of building most would associate with sustainable design. In 2019, Phipps Conservatory & Botanical Gardens’ representatives adapted this structure into an Exhibit Staging Center (ESC) with a dynamic, modernized design and the ambitious goal of achieving three of the world’s most rigorous building standards: Living Building Challenge, LEED Platinum and WELL Platinum. The ESC showcases the latest advancements in green-building technology, transforming a dilapidated space on a former brownfield site into a safe, healthy environment for people, plants and animals.

Read a full feature about the ESC within the September-October issue.

PHOTOS: Rob Larson Photography unless otherwise noted; Before: Hawkeye Aerial Photography; Header: Paul g. Wiegman

Retrofit Team

OWNER and METAMORPHOSIS AWARD WINNER: Phipps Conservatory & Botanical Gardens, Pittsburgh

ARCHITECT: FortyEighty Architecture, Pittsburgh

LANDSCAPE ARCHITECT: Studio Phipps, Pittsburgh

BIOPHILIC CONSULTANT: Shepley Bulfinch, Phoenix

Materials

TRANSPARENT FINISHES: AFM Safecoat

INSULATION BOARD: Kingspan Insulation

DOMESTIC WATER AND HYDRONIC PIPING: Uponor

FIRE SUPPRESSION AND SANITARY WASTE PIPING SPECIALTIES: Zurn

SHEATHING: National Gypsum

ROOF ACCESSORIES: Bilco

TOILET, BATH AND LAUNDRY ACCESSORIES: Bradley Corp.

PLASTIC TOILET COMPARTMENTS AND LOCKERS: Scranton Products

HVAC: Taco Comfort Solutions

ELECTRICAL: Starline

View additional team members and materials used in the ESC in the September-October issue.

Be the first to comment on "Phipps Conservatory & Botanical Gardens Retrofits a Public Works Building into a Green Example"

Leave a Reply

%d bloggers like this: