Renovated Warehouse Becomes Home to a Pharmaceutical Company

The entire front façade directly surrounding the entrance was removed, and a new 35-foot tall glass and aluminum storefront was erected.
The entire front façade directly surrounding the entrance was removed, and a new 35-foot tall glass and aluminum storefront was erected.

Previously a printing plant for the Star Ledger, an existing abandoned and heavily-used warehouse building was purchased by a pharmaceutical company with the intent to move and grow their business into New Jersey. As the executive and interior architect on the extensive renovation project, KSD Architects upgraded the exterior facade and designed the existing interior to be selectively demolished and fit-out into corporate offices, research laboratories and a pharmaceutical manufacturing plant.

Parts of the existing CMU and steel structure, sealed with a combination of CMU and insulated metal panels at the exterior, were demolished to accommodate the new aesthetics and functions required by the pharmaceutical company. The entire front façade directly surrounding the entrance was removed, and a new 35-foot tall glass and aluminum storefront was erected with a decorative ACP (aluminum composite panels) surround. To further update the building, the remaining front façade was perforated and infilled with custom designed, powder-coated black windows. Finally, prefabricated fiber cement brick panels finished the front.

Inside the building, existing CMU walls were partially removed to adapt the building to a new pattern of circulation; this new flow was designed around employees who now operate the research & development, QA, and analytical laboratories, as well as the new corporate offices on the second level, and engineers within the new pilot plant. To house the new HVAC and process equipment required by the new functional uses, an equipment platform mezzanine was built extending from the existing second floor. Since the existing building structure was not meant to support these projected loads, the structural engineer proposed new extended footings that reinforced the existing ones. This process was carried out and almost led to some archeological discoveries!

The inside of the building houses the research & development, QA, and analytical laboratories, as well as the new corporate offices on the second level, and engineers within the new pilot plant.
The inside of the building houses the research & development, QA, and analytical laboratories, as well as the corporate offices on the second level and engineers within the new pilot plant.

In the end, a heavily used warehouse building was transformed into a U.S. corporate headquarters for an India-based pharmaceutical company.

Retrofit Team

Executive Architect: Kamlesh Shah Designs Inc. (NJ)

Structural Engineer: Lipperini Engineering (NJ)

MEP Engineer: MEP-Designs (NJ)

General Contractor: Bancroft Construction Co. (Delaware/NJ)

HVAC Contractor: Supreme Heating & Air

Electrical Contractor: D’Angelo Electrical Contractor Inc.

Furniture Vendor: WB Mason/HON

Materials

ACP Panels: Alpolic

Fiber Cement “Brick” Panels: Nichiha

Glass, Storefront, Windows, Office Fronts: OHM Glass

Flooring – Epoxy: Stonhard

Flooring – Carpet: Milliken

Pre-Fab Cleanroom Panels: Nicomac

Interior Lighting: Coronet

Acoustical Wall Panels: Snowsound USA

Laminates: Wilsonart

Solid Surface: Corian

Be the first to comment on "Renovated Warehouse Becomes Home to a Pharmaceutical Company"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: