Renovations Transform Historic Structure Into Restaurant and Bar with a Speakeasy Feel

The concept for the Little Jumbo Restaurant is a 1920’s New York-style speakeasy with a wooden bar, exposed brick walls, old tiles in the washrooms, and a decorative ceiling.
The concept for the Little Jumbo Restaurant is a 1920’s New York-style speakeasy with a wooden bar, exposed brick walls, old tiles in the washrooms, and a decorative ceiling.

The concept was 1920’s New York-style speakeasy with a wooden bar, exposed brick walls, old tiles in the washrooms, and a decorative ceiling.  The solutions that brought it to life ranged from metal panels salvaged from a burnt building and Ceilume thermoformed ceiling tiles that offer a vintage look with modern conveniences.

The Little Jumbo Restaurant in Victoria, British Columbia, started as the fulfillment of a long-held dream.  Australian star-bartender Shawn Soole had often talked about opening his own cocktail bar.  His friend, designer Sara Baxter, owner and principal designer of Live By Design (Vancouver, B.C.), partnered with him make that a reality.

The location is a historic structure, the Pacific Transfer Building, built in 1902 as the headquarters of a shipping and delivery service involved with Victoria’s bustling port.  The three-story brick building, designed by prominent British Columbia architect Thomas Hooper, featured a livery stable on the first floor where horse-drawn wagons passed through.  Some of the solid cedar columns still show the scars of the wagon wheels.  In more recent times, the ground floor had become a Indian curry buffet restaurant.

The ground level of this 1902 building was completely stripped down and remade. Some of the solid cedar columns still show the scars of the wagon wheels as they passed through when the first floor was a livery stable.
The ground level of this 1902 building was completely stripped down and remade. Some of the solid cedar columns still show the scars of the wagon wheels as they passed through when the first floor was a livery stable.

Its transformation into Little Jumbo involved a complete strip-down and rebuild of the interior.  The exterior offers plenty of character; it is, according to the Canadian Register of Historic Places, “considered a significant example of the vernacular, utilitarian turn of the twentieth-century architecture.” Soole and Baxter brought some of that character inside by adding brick veneer to create an exposed brick wall, and had the logo painted on to look like it had been there for 90 years.  The concrete sub-floor was exposed and polished.  The bar top of solid western maple is complemented beneath by metal panels salvaged from a Victoria building that had burned.  Exposed-filament bulbs that look like they were made by Thomas Edison hang from the ceiling.

To complete the effect, they wanted the look of “old-fashioned tin ceiling tiles,” recalls Baxter.  So-called tin ceilings, actually made of steel, were originally manufactured as a substitute for ornate molded plaster, and became popular in North America starting in the late 1800’s. 

Baxter found exactly the look she desired in Ceilume thermoformed tiles, and she appreciated their advantage over pressed metal options.  Pressed-metal tiles are still manufactured, and they are still installed by a labor-intensive process involving furring strips and nailing, which means high installation costs. Several of Ceilume’s 39 styles replicate traditional decorative plaster patterns (and their pressed-metal imitations) but because they are lightweight vinyl, they can be installed using adhesives. “Not being metal,” comments Baxter, “made them much easier to install.” 

The ambience of Little Jumbo restaurant includes an aged-looking painted logo and a ceiling made from Ceilume thermoformed tiles.
The ambience of Little Jumbo restaurant includes an aged-looking painted logo and a ceiling made from Ceilume thermoformed tiles.

For Little Jumbo, Baxter selected Ceilume’s Jackson style, a design that features four shallow coffer-like squares per 24- by 24-inch tile, often seen in historic buildings. The metallic-finish tiles glow in the restaurant’s warm-toned lighting.  They clean with ease, are code compliant for use over food-service areas, non-corroding and durable. 

The ceiling tiles top off the design, completing what Sara Baxter calls “a cool, fun cocktail bar that really feels like a speakeasy.”

The bar was an instant hit, with lines out the door on Friday and Saturday nights.  Over the following few years, it evolved more as a restaurant, with online reviewers raving about both the food and the ambience.    

Photos: Courtesy of Live by Design

Be the first to comment on "Renovations Transform Historic Structure Into Restaurant and Bar with a Speakeasy Feel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: